Intervju 2021

VI SOM ELSKER SANG, MUSIKK, LITTERATUR OG KUNST.

15. juni kl. 17:12  · LENGE LEVE ØKO-KUNSTEN

Av Roger Andersen

Natur og kultur hører sammen. Mulighetene er mange. Finstemt lyd ute i skogen, bort fra byens stress og larm. Liv – Kathrine Nome fra Kristiansand, musiker og komponist, formidler den ekte natur – kunsten ut til dagens globale arena.

Du er født og oppvokst i Kristiansand. Hvor bodde du og hvilke skoler gikk du på?

– Jeg bodde i Baneheiveien og gikk på Todda (Tordenskioldsgate skole), Kongensgate ungdomsskole og seinere Gimle videregående skole

Noen spesielle barndomsminner du har fra byen?

– Baneheia med 3. stampe hvor vi gikk å bada minst tre ganger om dagen på sommeren og gikk på skøyter om vinteren. Jeg ble også med på isbading her med mine besteforeldre. Kuleis fra is kiosken midt i markens og hesten i kobber. Høvåg ved Skotteviga er også varmt i hjertet.

Du sang i Scola Cantorum under ledelse av Johan Varen Ugland, var du med på noen oppførelser i Domkirken av klassiske verk?

— Ja det var jeg, men jeg husker ikke hvilke. Jeg begynte i koret som 7 åring og sluttet som 12-13 åring. Minner av mange kor-søndager i flere forskjellige kirker løpet av året og korturnè i Englander dypt forankret. Jeg elsker orgler!

Samtidig tok du pianoundervisning, hvilken betydning har kombinasjon med sjøen, naturen på det blide Sørland påvirket din skaperkraft innen kultur og natur?

—Pianoet og sangen fra koret ligger i ryggraden som en del av musikken jeg har skapt videre. Både det blide og mørke Sørland har påvirket meg. Naturen er alltid sann og overveldende givende i inntrykk, men det er ikke alltid folka. Det var f.eks en mobbekultur i barneskolen som ikke var bra for noen. Redningen, utover naturen, ble vel egentlig Kr. Sand Rocklubb som åpnet både form og farge i musikklivet for meg.

Hva har yoga og meditasjon tilført deg?

— Jeg begynte med Yoga som 24 åring, og det var det som gjorde at jeg fant en dypere ro i livet. Dette har jeg fortsatt med og har tatt utdannelse som yogainstruktør. Jeg har fast engasjement som lærer i Aktiv på Dagtid-systemet på Nesodden.

Bandet Varde, hvordan oppsto det og hvilket musikalsk uttrykk og budskap har dere?

— Varde ble startet av meg etter en super inspirert jam her hjemme i Solbukta – Nesodden, i samspill med gitarist Sigmund Espedal og perkusjonist Kjell Braaten. Etter vært ble også Tor-Egil Braaten med som trommeslager. Vi bare improviserte de første årene og jeg hadde frie hender til å få jobbet med stemmen som et instrument og uten tekst. Det var en frigjørende opplevelse og vi gav ut 4 album sammen i årene mellom 2006 / 2016.

Jeg har sett et lite klipp fra en Kina-turne på YouTube. Hvordan er det å turnere i et så stor og fremmed land, organisere med instrumenter, lyd og hele pakka?

— Kina turnéen var sjelsettende. Vi ble spurt om-å gi ut en plate i Kina via October Party Records og Kjell Moberg fra Bergen. Vi har derfor albumet FOLK med kinesisk cover. Plateselskapet organiserte turen og vi hadde kinesisk guide med oss hele veien. Turneen var intens og spennende. Vi reiste først og fremst med tog og hadde med oss minst mulig instrumenter. Spillestedene var særdeles varierte i forhold til utstyr og lydkvalitet. Vi hadde med egen tekniker – Rune Strand, så lyden ble fin. Det var i opptakt til denne turen at vi samlet musikk-utrykket vårt til å bli mer låtbasert. Vi lagde et sett nye låter til turneen som førte fram mot live-albumet Trainvision som vi i etterkant spilte inn på MIR – Toftesgt. 69.

Du er bereist, hva gjorde du i sentral og Sør-Amerika?

— Tok yoga og meditasjonsutdannelse og opplevde verden fra en annen vinkel. Jeg fikk gaven av takknemlighet for det ressursrike livet vi har her i Norge.

Ditt samarbeide på Island?

— Thora Solveig Bergsteinsdottir er min samarbeidspartner for deler av performance arbeidene mine. Vi møttes i Tsjekkia 2015 under en festival vi begge var invitert til og fikk god kontakt og jobbet sammen allerede der. Jeg ble invitert av henne til å komme til Island og dro i vinteren 2016. Det var full klaff. Vi satt sammen sceneforestillingen SACRED og denne er vi fremdeles aktive med.

Kan du fortelle om musikk, tekst og bilde i Flora.

— F l o r a er det siste arbeidet i en lengre rød tråd som miljøengasjert artist. Jeg ville forsøke å favne det virkelig vakre i naturen, det som gjør at jeg ønsker å bidra til å ta vare på den. Dette førte meg tilbake til naturen i barndommen, det absolutt gode fra barndommen. Pianoet fra den tiden ble hoved instrumentet og det ble også naturlig å skrive teksten på dialekt. Jeg framførte F l o r a i soloperformativt format i 2019 fram til jeg samlet arbeidet og gjorde innspilling og mix i første halvdel av 2020. Epidemien gav et ekstra aspekt til arbeidet ved å sende meg inn i en eksistensialistisk opplevelses spiral, der naturen ble løftet fram som en trygghet i alt det kaoset som utspilte seg i samfunnet ellers. Teknisk sett var jeg så heldig å få med meg Lars Sørensen (Red Harvest) som medarrangør og mixer for lyden. De fleste bildene til videoen har jeg tatt selv fra hverdagslivet her jeg bor, samt fått hjelp av Marius Kolbenstvedt og Anna Kristina Knaevelsrud og Line Tori Skog på klipp av video. Audun Strype fra StrypeAudio bidro til mastring av lyden.

Dine kunstneriske planer fremover?

— Naturen og det menneskelige påvirker meg; jeg fortsetter på den røde tråden som handler om å formidle dette i kunsten og musikken. Jeg har tekst og bilder fra et tidligere prosjekt «Fossen i grenseland» i en antologi som heter «Å dekolonialisere naturen». Den skal gis ut 13. august av Concerned Artists Norway i samarbeid med Iris forlag – et «grønt» imprint av Spartacus forlag. Det neste kunstprosjektet jeg skal arbeide med er å sette sammen et video- og lydprosjekt av en omfattende piano-reparasjon av mitt gamle piano fra Baneheiveien. Det blir også sannsynligvis en spilletur med SACRED og T.S.B til Island igjen til høsten om epidemien tillater det.

Web side: LivNome.com

Flora video link youtube: https://www.youtube.com/watch?v=lYiO5aJcDr0

Flora video link vimeo: https://vimeo.com/485627282

Varde link: https://atomic-temporary-63139788.wpcomstaging.com/varde/

https://www.facebook.com/groups/1128394100637105/permalink/2194449864031518/

Liv Nome i Skoklefall Kirke – CAN-Lab . Foto: Hildegunn Solbø

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s