Vardebrenning 11. mars.

Takknemlighet

Ild for 11. mars 2017.JPG

Jeg føler takknemlighet for at jeg får muligheten til å bidra til Nesoddens Vendepunktmarkering 11. mars.  Vendepunkt arrangeres av Klimavalgalliansen og vi skal brenne ildvarde for å varsle faren med oljeindustrien. Ideen kommer fra NU og Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Det skal brennes mange slike bål denne dagen, over hele landet, for vi vet så utrolig mye nå, om faren ved fossilbruk.

Vi vet så mye mere nå enn i forrige århundre, da vi var i seiersrus over vår ressurslykke som bygget vår velstand og trygghet. Vi vet så utrolig mye mere nå om hvordan vi kan klare å la være å bruke mere av jordas blod. For olja passer ikke ute i lufta, heller ikke som milliarder av tonn plastik i våre felles hav og i magene til hvalen og sjøfugl. Vi vet så mye om det. Tusenvis av forskere forteller oss om det. Arktis smelter i rekordfart. Vi kan ikke være skeptiske til at det er en  stor og truende endring på gang.  Det er det samme som å si at jorda er flat.

Under konferansen Broen til Framtiden 17. februar i Oslo, var det flere dyptpløyende foredrag med representanter fra noen av Norges mest innovative prosjekter om hvordan vi kan skape arbeidsplasser i en ny og fornuftig industri. Jeg lærte at en stor-aktør i matvareindustrien samler eggeskallene sine og utvikler spesialplaster av hinnen i egget. Det skal ha en vidunderlig sårhelende kraft. Jeg lærte om forskningen på dyrking av tang i sjøen vår, tang i alle varianter. Japan ser nå til Norges metoder lærte jeg. I Asia spiser folk tang for mange milliarder kroner i året.  Norske folk elsker makiruller med Noritang-flak.

Konferansen var vellykket og varm, men da jeg kom hjem om kvelden rant melankolien likevel inn i hjertet;

Tang. Mange vil dyrke tang; til mat, til fòr for dyra og til biomasse for brenselsenergi. Tang gror i havet. Havet er fullt av plastik.

Det er lett å føle avmakt mot et standhaftig politisk system som bruker så uendelig lang tid på å handle. Men jeg har øvd meg på takknemlighet for jeg mener at verden ikke har råd til å ha en stor mengde med  mennesker i lammelse. Det er nå vi må fortsette å samles i en sterk og god bevegelse for å ordne opp i ubalansene på jorda.

Takknemlighet til livet blir trukket fram av urfolk og utøvere av alle verdens religioner. Kjærlighet kan bli skapt av takknemlighet, og takknemlighet kan velges. Hvis jeg kan tenke meg, og etterhvert kjenne takknemlighet for alt hva jeg har, føler jeg også lettere en kjærlighet og glede til livet rundt meg. Hvis jeg tenker og kjenner takknemlighet for at jeg har fått muligheten til å ha en kropp og en sjel som kan skape liv, blir jeg en del av et uvurderlig samspill med naturen.

Jeg er ikke perfekt, jeg kjører bil – men jeg øver på å la den stå, jeg flyr av og til – men jeg legger flere ferieturer nærmere. Det er ikke alltid jeg handler fornuftig i butikken og jeg er ikke første kvinna ut på ski.  Men jeg er takknemlig når jeg finner rimelig økologisk norsk squash og gulrøtter, når jeg kan kjøpe verdens beste egg og honning på det økologiske småbruket i nærheten, og når jeg leser at bussene skal gå oftere. Jeg takker for muligheten til å ta toget over fjellet til Trondheim eller heilt til Praha for å besøke en venninne.

Jeg blir takknemlig når jeg hører om mobiliseringen og støtten til de som holder stand i Dakota. De vil ikke ha oljeledning gjennom sitt hellige, uvurderlige land.  Og takk og lov for at Statoil trakk seg ut av tjæresandproduksjonen – de tålte et tap. Nå venter jeg på DNB.

Jeg er takknemlig for at miljøbevegelsen, fagbevegelsen og trossamfunn klarte å samle seg under paraplyen; Klimavalgalliansen. Det er modent at over 60 uavhengige organisasjoner har kommet fram til å arbeide for felles mål for en frisk framtid.

Den amerikanske dypøkologen Gary Snyder har oversatt en indiansk bønn til engelsk som jeg har tonesatt. Hvis melankolien blir for sterk synger jeg den. Den begynner slik:

Gratitude to mother earth

Sailing through night and day-

and to her soil: rich, rare, and sweet.

In our minds      so be it

Jeg gleder meg til 11. mars. Sjekk ut en vardebrenning der du bor, eller lag en selv, du kan registrere den på hjemmesida til Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Liv-K. Nome; Mor, musiker, yogalærer og miljøaktivist.Medlem av CAN og sitter i Fellesutvalget for Klimavalgalliansen.

Solbukta 5.3.2017

Leave a Reply