Miljøaktivistisk mailfadese og ny frisk

Historien om en småskala miljøaktivistisk fadese, eller kanskje bare en ny frisk.Pura Seminar 2016.JPG

Oj. Nå går det unna som miljøaktivist, ja. Jøss. Det er valgkampmobilisering i bevegelsen, og temperaturen er generelt høy. Men akkurat denne kvelden synes jeg det er litt i overkant ubehagelig.

Historien er slik at jeg har vært direkte inspirert etter seminaret på Olav Thon Hotel i Ski i regi av vassdragsorganet P U R A   mandag 7. nov.  2016 Her var seminartittelen: «Vassdrag og kyst som ressurs. Økologi og brukerperspektiv – er det forenlig?»

Temaet er full klaff for eget prosjekt og jeg brukte idag mange morgentimer til å skrive en lang mail med tydelig info om eget prosjekt til alle! deltakerne om støtte og visningsmuligheter. I mailen forteller jeg lenge og vel om den forurensede elva jeg selv arbeider med og deriblandt påstår jeg at det ikke finnes ørret der lenger. Jeg skriver om viktigheten av at kunstnerne er på banen i formidling av miljøtemaer, jeg viser til videoklipp og sender med MP3 fil av sangen « Fossekallen». Med andre ord, full pakke.

Resultatet av min rimelige spontane handling er at en av deltakerne svarer vennlig på mailen min og sender meg rapport om nettopp fiskemiljøet i Hasla fra 2014 (samme år som jeg begynte mine fotograferinger av elva – det er en synkronisitet, jeg startet min dokumentasjon samme året. ) Rapporten bekrefter også den dårlige vannkvaliteten. Denne har ikke kommet fram før i mitt undersøkelses arbeid, og i denne undersøkelsen teller de opptil flere individer – 25-30. Altså ørreter.

Men, det betyr at jeg har drete meg ut overfor hele deltakerlisten til seminaret, inklusive vertskapet; det interkommunale og statlige vassdrags forvaltnings organet P U R A . På grunn av denne nye informasjonen så måtte jeg så klart straks sende en OBS! mail om feilaktig faginformasjon. Og det er litt flaut ja. Til 90 folk.

Tankene fløy i mer eller mindre destruktive veier noen halvtimer i ettermiddag. Men javel. Slik var nå den saken. Hva gjør jeg nå? Denne sosiale og faglige fadesen har jo ikke stor endringsbetydning av mitt prosjekts karakter. Det er likevel dritvann i elva, det er likevel avrenning fra jordbruket. Det er likevel årevis med prøvetaking med dårlige analysersultet uten at det er noen målbar endring. Elva går rett ut i Bunnefjorden.

Jeg fortsetter nå å slippe fadesen vekk og ut av mitt mentale system. Fordi det som er fabelaktig, er at nå er det helt tydelig at «Fossen i grenseland» har fått litt oppmerksomhet bak dører og firkanta korridorer i akademia og kommune kantinene. De kan sikkert flire litt i skjegget over smørbrødet og tenkt noe slikt som… ja haha ja. det var jo en sjarmerende vinkling på tema ja… men hehe… faget nei fagethehehøhøhø det kan de jo ikke… disse aktivist pøblene. Kunstnerne? Skal de komme her og late som de er på virkelig trækk? Himmel, så klart hun skulle visst om den kjente rapporten om fisken i hasla, den ligger jo i hylle 376 nederst i arkivet i tre utgitte eksemplar.

I dette avsnittet her over er det tydelig at jeg lider av fordommer mot både akademia og kommune-norge. Ingen tvil. Er denne diagnosen kurerbar?
For noe som virkelig sitter fast i halsen, fra det møtet igår, det er at det var I N G E N som snakka om økologisk jordbruk som en løsning. Bortsett fra meg, som til slutt rakk opp handa og fikk kort spurt en av foredragsholderne, Dag O. Hessen, om hva han syntes om økologiske jordbruk i forhold til avrenning til vassdrag. Han svarte at det ikke var av særlig betydning, når man gjorde, og fulgte de anbefalte utbedringer med fangdammer, buffersoner til elv, som ble presentert på dette seminaret.
Det synes jeg høres veldig rart ut; at det økologiske jordbruket ikke skal ha noen betydning på avrennings innhold av miljøgifter inn til de nærliggende vassdrag. Det kan jeg ikke være enig i, det kan jeg ikke tro dem på. Og i foredraget fra PURA forteller de at de har som mål om god, økologisk vannkvalitet i vassdrag i akershusområdet innen 2021. Det er altså 5 år til . Wow. det var flotte ambisjoner.

Jeg har altså gått ettpar runder med meg selv idag, og har heldigvis tatt hensyn til at nettopp på grunn av min spontaniet fikk jeg vite noe som jeg ikke visste fra før. Det fantes altså likevel ørret i elva i 2014 ! Det er jo utrolig flott! Selv om ingen har fortalt meg om den rapporten før.

Da blir spørsmålet, finnes det ørret her nå i 2016? Og hvor mange er det? Det må vi finne ut av straksens! Og hvordan går det med denne planlagte fangdammen som en av gårdeierne vistnok hadde fått miljømidler til å anlegge! Den informasjonen fikk jeg også som et resultat av min mail-glipp. Og heldigvis var lunsjen god og vi fikk kake til dessert.

Pura forside seminar 2016.JPG

Leave a Reply