Elementer #1 & #2. Vises 23 -25 sept. & 2 okt. 2016.

 

 

Elementer#1.jpg

Hasla er en grenseelv mellom to kommuner i et verneverdig område. Vannet i elva er målt sterkt forurenset av kloakk, samt helsefarlige utslipp fra landbruket.

Vannet renner gjennom en rik blandingsskog. Her kan vi ikke fylle flaskene om vi er ute å går på tur. Elva munner ut i en viktig våtmarksbiotop ved sjøen.

Våre vassdrag er forurenset.
Biologene vet det, kommunene vet det og det foreligger klare rapporter og målinger tatt fra det statlige vassdragsorgan Pura. Vi vet det.

Rent vann er elementært. Vårt samfunn har all offisiell, vitenskapelig og sanselig informasjon om problemet. Vi har også kunnskap til å håndtere det. Hva gjør vi med det? For rent vann er elementært.

#1: Video/Lydinstallasjon fra Fossen i grenseland
Vises under Kulturisten på Tangenten-Nesodden 23-25 sept. &
under Lysvandringen i Drøbaks badepark 24 sept. fra kl 20.00

Liv-K. Nome (c) Granborg produksjoner 2016
Video&lydkulisse
13 min loop er satt sammen av:
*Fosselyd sample fra Hasla, Solbukta/Blylaget juni 2016 : Liv-K. nome*
Deler av sangen «Water» – innspilt i Nesodden kirke 1 mars 2016
*tekst/vokalmelodi: L-K. Nome .
*Metallofon: Marius Kolbenstvedt.
*Perkusjon: Tor-Egil Braaten. *mix: Sigmund Espedal.
*Akustisk laptop sample L-K. Nome.
*Naturdyrefoto: Tom Dyring og Jostein Hellevik.
*Naturfoto/video fra Hasla: L-K. Nome .
*Lyd/videomix og klargjøring: S. Espedal.

#2: Akustisk solo-framføring & foto i storformat banner
Vises i Galleri Vanntårnet under åpningen av Nesodden kunstforenings Kulturist-utstilling lør 24.sept. kl 12.00 med Liv-K. Nome på vokal, tekst, perkusjon og
akustisk laptop.

Lydbakrunn:
Medvirkende på lydspor fra Fossen i grenseland:
tekst/vokal/vokalmelodi:L-K. Nome
Metallofon/melodi: M. Kolbenstvedt
Perkusjon/rytmikk:T-E. Braaten
Mix: S. Espedal
Mastering: Audun Strype, Strype Audio
Innspillt i nesodden kirke februar 2016
Fotobanner: L-K. Nome

#2 Akustisk solo-framføring & foto i storformat banner
Søn. 2. okt Nesoddtangen Gård kl 15.00
under åpning av Verdensdagen for psykisk helse.
Liv-K. Nome på vokal, tekst, perkusjon og akustisk laptop.
Tekniker: Sigmund Espedal.

 

Litt informasjon om «Fossen i grenseland»

Elementer#1 og Elementer#2 er små og store deler fra lokalproduksjonen «Fossen i grenseland» som blir en 13-30 min. økokunstvideodokumentar. Prosjektet er under stadig utvikling der siste fase nå blir å få klippet alle foto og video sammen. Dette har vi håp om kan la seg gjøre seinhøstes 2016.

Jeg er en musiker og miljøaktivist som gjennom to år har arbeidet helt lokalt i mitt nabolag med foto- og videodokumentasjon av elven Hasla , grenseelv mellom Nesodden og Frogn kommune. I løpet av denne tiden tok jeg også vannprøve av vannet. Resultatet viste seg å være veldig dårlig. Jeg tok kontakt med biologer og Nesodden-kommune som fulgte opp med å ta flere og bredspektrede prøver av hele elveleiet og andre vassfar på nesoddlandet. Analysene av disse prøvene viste også veldig dårlig vannkvalitet, om ikke verre.

Nå; i høsten 2016, er det fabelaktig å oppleve at begge involverte kommuner har valgt åpenhet rundt problemet ved å vise lyd/videokulissen Elementer #1 på sine største kultursatsninger; Kulturisten på Nesodden og Drøbaks vakre Lysvandring i badeparken.

Det er også virkelig spennende at Nesodden Kunstforening har kurert inn Elementer # 2 som del av sitt åpningsprogram med tema «Vann». E.#2 vises også den 2. oktober på Nesoddtangen Gård.

I E. #2 viser jeg et foto-banner i storformat som har hengt oppe på utstilling i Tøyen T-banestasjon som del av en større sammenheng med tema «Skog»; i regi av aktivistorganisasjonen CAN (Concerned Artists Norway) i 2015.

Mitt håp er at vi skal øke bevisstheten om våre vassdrag slik at vi en gang i framtiden igjen kan se ørret i elva og fylle vannflaskene våres på tur.
Takk til: Frogn- og Nesodden Kommune for positivt engasjement og støtte til
Elementer #1 & #2, prosjektet som helhet og som tilbydere av visningsarenaer!
Menighetsrådet for Nesodden Kirke, og spesielt til kirkeverge Frank Willy Vindløv Larsen for å la oss bruke kirken til innspilling av lydspor. Takk, kjære Tor, Marius og Sigmund.
Tom Dyring og hans fotografvenner for fantastiske dyrefoto. Til Thora Solla Bergsteinsdottir for Islands inspirasjon.
Takk til Audun Strype for rådgivning om video/lydkulissen og mastering av lydsporet til hovedprosjektet. Velvillige beboere, familie og naboer av Hasla-elva.

Liv-K. Nome
Granborg Produksjoner

Blylaget-Solbukta,

N. Frogn 17.08.2016

Leave a Reply